Activitate

Istoricul echipei Salvamont Curtea de Arges

Marele alpinist francez LIONEL TERRAY spunea:

“Ceea ce cautam este gustul acelei enorme bucurii care clocoteste in inimi, care patrunde pana in ultima fibra, atunci cand dupa o lunga oscilare la granitele posibilitatilor umane putem din nou sa strangem viata cu ambele brate.”

Salvamontistii nu sunt nici ei departe de aceasta traire dar poate mai important este faptul ca ei fac posibil pentru cei aflati in dificultate ca viata sa nu se curme prematur.

In anul 2017 se implinesc 48 de ani de la infiintarea legala a salvamontului din Romania, perioada in care activitatea salvamont a fost reglementata de prevederile HCM 140/1969, HG 1269/1996, HG 811/1999 si OG 77/2003.

Dupa cum se observa, de la nasterea salvamontului in Romania, anul 1969, timp de 27 de ani nu s-a facut nici o modificare legislativa privind aceasta activitate cu toate ca erau necesare modificari importante privind constituirea formatiilor salvamont, alocarea fondurilor necesare, dotarea acestora cu mijloace tehnice de salvare, pregatirea tehnica si fizica a membrilor, etc.

In urma demersurilor facute la guvernul Romaniei de catre conducerea ANSMR prin inaintarea proiectului de hotarare dupa consultarea tuturor sefilor salvamont din Romania si ca urmare a celor 12 cazuri de accidente mortale survenite in decembrie 2002 in zona Caldarea Capra din Fagaras – 4 cazuri, ianuarie 2003 Coltii Morarului din Bucegi – 5 cazuri si februarie 2003 muntii Gutaiului – 3 cazuri, anul 2003 a fost hotarator privind modificarea legislatiei salvamont prin aprobarea OG 77.

1

Aspecte privind istoricul Formatiei Salvamont Curtea de Arges

Versantii sudici ai muntilor Fagaras au fost plini de salbaticie pana in anul 1964 cand au fost finalizate lucrarile hidroenergetice din zona, respectiv constructia barajelor de pe Valea Topologului, Valea Valsanului si Valea Doamnei care isi revarsa toate acumularile in marele Baraj de la Vidraru cu o capacitate de 500 milioane metrii cubi de apa. Ulterior s-a facut legatura cu Ardelul prin constructia Transfagarasanului care trece pe la Balea Lac, la o altitudine de 2030 m.

Aceste investitii au condus la distrugerea multor frumuseti naturale din zona pe care nu le vor uita niciodata cei care s-au incumetat sa le strabata.

In perioada premergatoare acestor constructii, accesul pe toate vaile se putea face cu celebrele mocanite care transportau aurul verde ( bustenii rezultati din exploatarile forestiere ).

Mocanita care facea legatura intre Orasul Basarabilor ( Curtea de Arges ), serpuindu-se pe sub cetatea lui Vlad Tepes de la Poienari, prin cheile inguste ale Argesului, pe fundul actualului lac de acumulare Vidraru, pana la Cabana Cumpana unde se aflau casele de vacanta ale Bratienilor, era singurul mijloc de transport al turistilor pana la poalele muntilor Fagaras.

Inca din anii 1960, in orasul Curtea de Arges a functionat un grup de drumetie condus de catre preotul Petre Ianculescu, cel care a avut un rol hotatator la infiintarea Formatiei Salvamont Curtea de Arges, formatie legal constituita in Judetul Arges in anul 1969, an in care a fost aprobata Hotararea Consiliului de Ministrii nr. 140, reglementand activitatea salvamont din Romania.

Pana la aparitia acestui act normativ, respectiv in anii 1966 si 1968, preotul Ianculescu Petre impreuna cu mai multi muncitori forestieri din zona, au intreprins numeroase actiuni de salvare in munti.

Din informatiile pe care le detinem, cele mai importante interventii au constat in salvarea unui cioban atacat de urs in zona Stana Jorzea si a unui turist din Bucuresti accidentat in zona Varful Moldoveanu – Stanele Podul Giurgiului care facea parte dintr-un grup de inca 2 turisti.

2

Vremuri - salvatori montani

In anul 1969, Formatia Salvamont Curtea de Arges avea urmatoarea componenta:

– IANCULESCU PETRE – sef formatie, de profesie preot, care in urma unor cursuri a devenit instructor sportiv si membru cel mai varstnic al echipei.
– ZUGRAVU BEBE – membru, de profesie inginer ACH, emigrat ulterior in SUA.
– PETRESCU COSTICA – membru, de profesie tehnician forestier, schior foarte bun, parasutist, planorist, posesor al unui atestat de zbor cu motor, decedat.
– DUMITRESCU TRAIAN – membru, de profesie medic.
– DAN GHERASIMESCU – membru, de profesie asistent medical care in urma absolvirii mai multor cursuri de specialitate a devenit instructor sportiv – posesor al legitimatiei nr. 894/07.12.1969 emisa de Consiliul Judetean Arges, arbitru conform carnetului nr. 1023/10.02.1970 emis de FRTA Bucuresti, ghid insotitor conform legitimatiei nr. 55/1979 emisa de Ministerul Turismului si posesor al legitimatiei de custode pentru rezervatii si parcuri nationale nr. 572/1972 emisa de Academia Romana.

 

ULTERIOR IN CADRUL ECHIPEI AU MAI FOST PROMOVATI URMATORII MEMBRII:

 

– RINU PLAIASU – membru, profesor de sport.
– LORIN PETRESCU – membru, profesor.
– NELU ANUTA – membru, profesor.
– MITROI ALEXANDRU – membru, de profesie medic.
– IACOBESCU FLORENT – membru.
– CARTUTA SORIN – membru, de profesie inginer electronist.
– PLESITA NICOLAE – membru, de profesie revizor control financiar intern.
– DASCALESCU ADRIAN – membru, de profesie inginer metalurg.
– GOGG OSWALD EMERCH – membru, profesor de fizica.

 

Dintre actiunile mai semnicative la care au participat membrii de mai sus poate fi consemnata actiunea de cautare a victimelor surprinse de avalansa produsa la Balea Lac la data de 17.04.1977 unde si-au pierdut viata 23 de persoane, din care 16 elevi ai Liceului Brukenthall din Sibiu si 7 adulti.

De asemenea, s-a participat la salvarea turistului BERND REUTTER, din orasul HALLE, Iagerplatz 4, DDR, cu fractura de tibie si peroneu, care a fost transportat cu mijloacele existente la vremea respectiva, targa din foaie de cort, din zona Strunga Ciobanului la Cabana Negoiu.

 

3

Formatia Salvamont Curtea de Arges s-a reorganizat in baza deciziei Consiliului Popular Curtea de Arges nr. 2/21.01.1983, ocazie cu care au fost nominalizati urmatorii membrii:

– CARTUTA SORIN – sef formatie.

– PLESITA NICOLAE – sef echipa.
– GOGG OSWALD EMERCH – membru.
– CIUCULESCU GELU – membru.
– MIHAI ION – membru.
– NICUT SEBASTIAN – membru.
– DASCALESCU ADRIAN – membru.
– LAZAR ION – membru.

– BALUTA NICOLAE – sef echipa.
– METEHOIU CONSTANTIN – membru.
– SANDU ION – membru.
– DINESCU CONSTANTIN – membru.
– ACHIM NICOLAE – membru.
– BADARCEA MARIAN – membru.

– SAVULESCU CONSTANTIN – sef echipa
– IANCULESCU PETRE – membru.
– MITROI ALEXANDRU – membru.
– ANUTA ION – membru.
– PETRESCU LORIN – membru.
– PACESILA DORU – membru.
– GHERASIMESCU DAN – membru.
– PETRESCU CONSTANTIN – membru.

Dintre actiunile mai semnicative la care au participat membrii de mai sus poate fi consemnata actiunea de cautare a trei alpinisti din Oradea, membrii legitimati ai clubului A.S. MECANICA ORADEA, respectiv LEU FELIX CALIN de 18 ani, COPIL MARCEL TRAIAN de 21 ani si PIROS PETER de 18 ani, disparuti in ianuarie 1989 in zona Turnul Paltinu. Actiunea a culminat cu disparitia a inca 2 turisti din RDG in aceiasi perioada si zona aproximativa. Operatiunile de cautare au continuat pana in luna mai 1990, la care au participat si formatiile salvamont din Sibiu, Brasov, Oradea si Pitesti.

Toate persoanele disparute au fost gasite decedate ca urmare surprinderii acestora de avalanse sau inghet.

4

In baza hotararii Consiliului Local Curtea de Arges nr. 11 bis/30.07.1996, Formatia Salvamont Curtea de Arges a devenit serviciu public pana in anul 2000, avand urmatoarea componenta:

– PLESITA NICOLAE – Sef formatie.
– METEHOIU CONSTANTIN – adj. sef formatie.

– DASCALESCU ADRIAN – sef echipa.
– MIHAI ION – membru.
– BALUTA GHEORGHE – membru.
– POPESCU MARIAN – membru.
– DINESCU CONSTANTIN – membru.
– BALUTA NICOLAE – membru.

– PLESITA DAMIAN – sef echipa
– DRAGOI GHEORGHE – membru.
– DRAGOI IONUT – membru
– NICUT SEBASTIAN – membru.
– LAZAR NICOLAE – membru.
– STATE DUMITRU – membru.
– GOGG OSWALD EMERCH – membru.
– STATESCU IULIAN – membru.
– FLOREA DAN – membru.
– SANDU ION – membru.
– VOICU ECATERINA – membru.
– IONESCU BOGDAN – membru.
– BRICEAG MARIA – membru.
– RETEVOI VALENTIN – membru.
– DINET CONSTANTIN – membru.
– VUTA MIHAI – membru
– STEFAN GEORGETA – membru.
– BEREVOIANU CONSTANTIN – membru.
– IONESCU VLAD – membru.

– ENESCU GEORGE – membru.

ULTERIOR IN CADRUL ECHIPEI AU MAI ACTIVAT TEMPORAR URMATORII MEMBRII:

– AVRAM GHEORGHE
– DOICIU GEORGE
– RIZOIU ROMICA
– PREDA GHEORGHE
– FLORESCU CONSTANTIN

4

In baza Hotararii Consiliului Judetean Arges nr. 16 din 15 februarie 2000, a avut loc o noua reorganizare a Formatiei Salvamont Curtea de Arges prin care s-a hotarat functionarea acesteia cu 13 membrii si trecerea in cadrul Serviciului Public Salvamont Judetean Arges, forma de organizare in care si-a desfasurat activitatea pana in prezent, la data de 01.02.2017 avand urmatoarea componenta:

Nr.Crt.Numele si prenumeleFunctia
1PLESITA NICOLAESEF FORMATIE SALVAMONT
2DASCALESCU ADRIANSef Echipa
3PLESITA GEORGEsalvator montan
4NICUT ANDREIsalvator montan
5DINET TIBERIUS Ctin.salvator montan
6TURCU ALEXANDRUsalvator montan
7BIRSAN ALEXANDRUsalvator montan
8NICA AURELIANSef Echipa
9DINOIU BOGDANsalvator montan
10DINA SILVIU VALENTINsalvator montan
11PORCEANU VASILEsalvator montan
12GEANTA MIRCEAsalvator montan
13ENESCU GEORGEsalvator montan
Rezerve
14DASCALESCU PAULsalvator montan
15BALUTA VLADsalvator montan
16ONEA GHEORGHE DRG.salvator montan
17MIRICA SERBANmembr.aspirant
18IACOBESCU EDUARDsalvator montan

 

5



Asistenta salvamont pe versantii sudici situati intre Varful Moldoveanu si Balea Lac din muntii Fagaras, este asigurata de Formatia Salvamont Curtea de Arges si Asociatia Salvatorilor Montani Salvamont Curtea de Arges, afiliata la Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania.

Formatia Salvamonmt Curtea de Arges are in componenta sa 17 membrii atestati, si un aspirant, conducerea fiind asigurata de catre un sef de formatie si doi sefi de echipa.

Asociatia Salvatorilor Montani Salvamont Curtea de Arges are personalitate juridica, este non – profit, apolitica si functioneaza in baza Sentintei Civile nr. 31/PJ/1999 a Tribunalului Judetean Arges, detine codul fiscal nr. 11974129 si are in componenta sa un numar de 30 membrii, din care 4 onorifici, majoritatea fosti componenti ai Formatiei Salvamont Curtea de Arges de-a lungul perioadelor trecute – absolventi ai Scolilor Nationale Salvamont.

6

Activitatea de prevenire a accidentelor

In ultimii ani activitatea membrilor Salvamont Curtea de Arges a constat in patrularea preventiva in zona de responsabilitate, acordarea primului ajutor, salvarea si transportul turistilor accidentati in munti, rataciti, epuizati fizic, in stare hipotermica si alte situatii.

In scopul de a preveni acidentele montane, anual sunt organizate patrulari preventive comune, pe timp de iarna prestatiile fiind organizate numai la sfarsit de saptamana, iar in perioada iunie – septembrie a fiecarui an se efectueaza patrulari permanente pe baza de grafic.

7

Constructii de puncte sanitare si baze salvamont

Pentru a deveni mai eficienti in interventii si a imbunatatii calitatea primului ajutor acordat turistilor accidentati in munti sau aflati in pericol, Asociatia Salvatorilor Montani Salvamont Curtea de Arges impreuna cu membrii formatiei salvamont, au inceput in anul 1999 constructia unui REFUGIU SALVAMONT situat pe DN 7 C, Transfagarasan Km. 108, la o altitudine de 1580 m, ( Coordonate: E 24 grade, 37 minute, 8 secunde –N 45 grade, 34 minute, 9 secunde) – in vecinatatea Cabanei Paraul Capra.

Costurile acestui edificiu au fost sustinute din sponsorizari, donatii, cotizatii si alte contributii, neimplicandu-se financiar nici-o institutie a statului, membrii asociatiei si formatiei Salvamont Curtea de Arges prestand si peste 1400 zile munca om.

Acest refugiu a fost pus in functiune din anul 2002, este racordat la energie electrica, dispune de un punct de prim ajutor, de trei dormitoare cu 18 locuri de cazare, bucatarie, baie cu doua grupuri sanitare, cabina pentru dus, incalzire cu centrala termica pe lemene, apa calda permanenta si alte utilitati ( terase parter si etaj, magazie pentru lemne, fosa septica etc).

Membrii Formatiei Salvamont Curtea de Arges si ai ASM Salvamont s-au implicat si in repararea, marcarea si intretinerea traseelor montane si a refugiilor de creasta situate pe aliniamentul sudic intre Vf. Moldoveanu si Balea Lac. De asemenea, au finalizat cea mai dificila actiune constand in reabilitarea traseului Valea lui Stan, unde au lucrat zilnic in perioada mai – august 2012 minim cate 7 salvamontisti, zona in care timp de peste 50 de ani nu s-a executat nici o reparatie, traseul fiind total deteriorat.

 

8

Activitatea internationala

Pe plan international putem remarca o expeditie in Mont Blanc – Franta in luna iulie 2002 la care au participat 9 membrii, in cadrul uni program finantat de catre Uniunea Europeana.

De asemenea, au fost dezvoltate relatii de colaborare cu centrele salvamont din Austria, Germania si Bulgaria, in lunile martie si aprilie 2005 fiind prezente in Muntii Fagaras doua delegatii (sapte membrii), din Austria si Bulgaria care impreuna cu membrii ASM Salvamont Curtea de Arges au participat la antrenamente si mai multe exercitii de salvare simulate.

De asemenea, Formatia si Asociatia Salvamont Curtea de Arges au fost reprezentate in anii 2014 – 2016 la Congresele CISA-IKAR care s-au desfasurat in SUA, Irlanda si Bulgaria.

9

Interventii importante si statistica accidentelor din perioada 1996 – 2016 se prezinta astfel:

S-au inregistrat cazuri mortale de turisti romani, slovaci, cehi, nemti, polonezi etc. astfel, in perioada 01.08.1996 – 31.12.2016 intamplandu-se 18 acidente mortale si peste 435 interventii in care turistii au fost salvati, toate regasindu-se inregistrate in evidentele pe care le detinem, dupa cum urmeaza : 1996-16 accidente ; 1997-15 accidente ; 1998-17 accidente ; 1999-19 accidente ; 2000-22 accidente ; In anul 2001 au fost inregistrate un numar de 27 accidente din care unul mortal in zona Fereastra Zmeilor, in cauza fiind o turista din Slovacia care a fost tinuta in viata pe teritoriul Romaniei dupa ce s-a intervenit cu elicopterul in colaborare cu serviciul Smurd din Tirgul Mures si dr. Raed Arafat, insa a decedat pe teritoriul Slovaciei. In anul 2002 s-au inregistrat 32 accidente; in anul 2003 – 41 accidente; in anul 2004 – 34 accidente; in anul 2005 – 36 accidente; in anul 2006 – 19 acidente; in anul 2007 – 16 acidente; in anul 2008 – 23 accidente; in anul 2009 – 22 accidente; 2010-15 accidente ; 2011-14 accidente ; 2012-16 accidente ; 2013-20 accidente ; 2014-17 accidente ; 2015-17 accidente ; 2016-17 accidente.

Dintre evenimentele mai deosebite remarcam tragicul accident care s-a produs in zona Caldarea Capra in luna decembrie 2002, cand o avalansa de zapada a spulberat viata a patru turisti speologi din municipiul Oradea. Actiunile de cautare si recuperare a victimelor s-au desfasurat in perioada 03.01.2003 – 06.06.2003, cand a fost recuperata ultima victima.

In aceasta perioada de iarna plina in Muntii Fagaras, timpul a fost nefavorabil producandu-se ninsori abundente, zapada s-a acumulat in straturi consistente pe toti versantii, in zona avalansei stratul de zapada atingand grosimea de 7 metri, permanent in toata zona s-au produs alte avalanse, viscolul a atins viteze de pana la 120 km/ora, temperaturile au fost scazute, in general sub – 20 de grade C.

La aceasta actiune am fost sprijiniti de catre toate centrele salvamont din judet, respectiv Pitesti, Cimpulung Muscel si Nucsoara, de catre centrele salvamont din municipiul Sibiu si Oradea, de persoane fizice voluntare, de armata si de catre parintii si rudele victimelor.

In anul 2004 putem remarca salvarea cu elicopterul din creasta Albotei a 6 turisti blocati, actiune care s-a desfasurat in colaborare cu formatiile salvamont Pitesti si Sibiu si a 4 cazuri de trasnet in zona Muntilor Lespezi – Caltun care se puteau solda cu urmari tragice.

10

In anul 2005 s-au inregistrat doua accidente mortale, una din victime fiind chiar un membru salvamont din cadrul formatiei Curtea de Arges care a fost surprins de o avalansa in luna martie iar in al doilea caz s-a produs in luna august cand, un turist ceh s-a dezichilibrat in zona ,, La trei pasi de moarte,, cazand in abrupt peste 35 m.

In ambele cazuri s-a intervenit cu elicopterul insa cele doua victime nu au mai putut fi salvate

O alta interventie cu elicopterul s-a efectuat in luna octombrie 2007 cand a fost salvat din zona Muntele Raiosu un padurar angajat al Ocolului Silvic Curtea de Arges care a cazut intr-un horn foarte abrupt, cu urmari deosebit de grave, stare de inconstienta, fisura de tibie, lovituri craniene cu hemoragii abundente, numeroase contuzii si hipotermie. Victima a fost salvata, la data actuala prestandu-si incontinuare serviciul in zona.

De remarcat este o interventie deosebit de grava in zona Refugiului Salvamont Capra, in luna august 2009, unde o persoana de sex feminin a fost muscata de vipera. Dupa acordarea primului ajutor si transportarea urgenta a victimei la Spitalul Judetean din municipiul Ramnicu Valcea, pentru administrarea serului antiviperin, singura unitate medicala din zona care detinea in stoc acest antidot, aceasta a fost salvata.

Celelalte cazuri de salvari au constat in fracturi ale membrelor inferioare si superioare, fracturi de bazin, politraumatisme craniene, entorse, sindromuri febrile, plagi taiate, luxatii, rataciri, epuizari fizice, stari hipotermice, etc.

Comparativ cu anii 2003, 2004 si 2005, in perioadele urmatoare numarul accidentelor in zona noastra de responsabilitate au scazut, aceasta diminuare fiind efectul patrularilor preventive organizate la sfarsit de saptamana si a celor permanente in perioada de vara cand afluenta turistilor in creasta este foarte mare.

Consideram ca activitatea salvamontistilor poate fi imbunatatita, meritul si aprecierea acestora constand in prevenirea accidentelor montane si nu in raportarea cazurilor mortale, a fracturilor si altor traumatisme pentru ca este mai usor si sigur sa previi decat sa salvezi.

Cazurile de mai sus nu trebuie sa sperie pe nimeni, accidentele mortale pot fi evitate daca sunt respectate regulile de baza deoarece muntele are legi nescrise si daca nu este respectat, nu iarta pe nimeni.

11

Nu pot incheia fara a cita un indemn de a merge la munte pentru a descoperi secretele si fascinatia acestuia, scris de marele alpinist GUIDO REY:

“Dragostea de munte isi are radacina in frumusetea locului de unde privesti, in transparenta aerului, in adancul prapastiilor, in marea singuratate. Ea izvoraste din senzatia inaltimilor, din prezenta pericolului, din tumultul libertatii, din uitarea tuturor lucrurilor omenesti.”

SEF FORMATIE SALVAMONT
CURTEA DE ARGES
NICOLAE PLESITA

12